Önök az elmúlt évek, hónapok, napok során a Sinus-Fair Capital Zrt. befektetései közül az Immovation Ag, vagy Habona termékeit választották.

Az Immovation Ag és a Habona németországi ingatlanokba fektetett be, illetve németországi ingatlanokat ad bérbe, olyan nagyobb városokban, mint Hamburg, München, Frankfurt vagy Berlin.

Mikor Ön emellett a befektetés mellett döntött, tisztában volt vele, hogy egy biztonságos és konzervatív befektetést választott, és ígértük, hogy befektetése alakulásáról folyamatosan tájékoztatni fogjuk. Az alábbi cikkek alátámasztják, hogy jól döntöttek, és hogy ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben sikerült egy biztos és jól jövedelmező befektetést választaniuk.

A válság igazi nyertese a német ingatlanpiacMint tudjuk, minden válságnak vannak nyertesei is. Jelen esetben az Európában eluralkodó államadósság- és bankkrízis egyik nagy haszonélvezője a német ingatlanpiac volt, ahol az elmúlt évek a konstans árnövekedés jegyében teltek – írja az FXPro.

A süllyedő Dél-Európából átmentett pénzekkel teletömött északi pénzintézetek a német háztartási szektorba próbálták továbbhitelezni a többletet, melyek – a többnyire pozitív vagyonmérlegek miatt – nincsenek erre különösebben rászorulva. A rendkívül alacsony kamatok ugyanakkor fokozták a hitelkeresletet, és ehhez a gyarapodó foglalkoztatás és a reáljövedelmek tisztességes növekedése is hozzájárult.

A német ingatlanpiacot ugyanakkor a magas nettó értékű befektetők is biztonságos menedéknek tekintik, nem csak Európában, hanem Ázsiában is. Ami pedig a németeket illeti, sokan továbbra is a hiperinfláció visszatérésétől és pénzeik elértéktelenedésétől tartanak, mely esetben az ingatlanba való befektetés megfelelő fedezetet biztosíthat. További két tényező áll még a drágulási trend mögött, mégpedig a vidékről a nagyvárosokba történő egyre rohamosabb elvándorlás, és az a tény, hogy egyre kevesebb új ingatlan épül. Nem meglepő módon a bérleti díjak is jelentősen megugrottak.
Az ingatlanpiaci boom Németország esetében azonban visszásan is elsülhet, itt ugyanis nem terjedt el olyan mértékben a lakásvásárlás kultúrája, mint például az angolszász gazdaságokban (Nagy-Britannia, Ausztrália), vagy akár hazánkban. A németek a vásárlás helyett a bérlést preferálják. Ugyanakkor globális viszonylatban továbbra is olcsónak számítanak az ingatlanárak, az ország ugyanis gyakorlatilag kimaradt a lakóingatlanok drágulási hullámából, mely több fejlett gazdaságon söpört végig a 90-es évek közepétől nagyjából 2006-ig.
A legnagyobb városok, mint Berlin, Hamburg és München népszerű negyedeiben több mint 10 százalékkal nőttek az árak az elmúlt évben. Ugyanakkor a spanyol, görög és portugál áraknál mind kétjegyű visszaeséseket láthattunk 2011-ben.szerző: FXPro; forrás: http://www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/a-valsag-igazi-nyertese-a-nemet-ingatlanpiac-371199

Busásan kaszálnak a német ingatlanpiacon

Németországban az ingatlanpiac túlhevülésétől tartanak szakértők az utóbbi hónapok folyamatai alapján, amelyek azt mutatják, hogy országszerte gyors ütemben emelkednek az árak, mindenekelőtt az euró jövőjét övező aggodalom és az alacsony kamatok miatt.

A lakóingatlanok ára a nagyvárosokban emelkedik a legnagyobb mértékben, Hamburg központjában például az év eleje óta 20 százalékos növekedést regisztráltak, az átlagos négyzetméterenkénti ár így elérte a 6.300 eurót. Hamburg egészét tekintve tavaly 26 százalékkal, Münchenben 23 százalékkal, Berlinben pedig 19 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak éves összevetésben. Országos átlagban 2011-ben az újépítésű lakások ára 5 százalékkal, a használt lakások ára 8 százalékkal nőtt éves szinten. A kereslet az építőipart is felpörgette, Berlinben például tavaly csaknem 50 százalékkal nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma – írta a Welt am Sonntag (WAS) című vasárnapi lap.
Az ingatlanpiaci fejleményekről szóló hírek egyre gyakrabban szólnak piaci buborék kialakulásának veszélyéről. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) például egy héttel korábban arról írt, hogy már a Bundesbankot is nyugtalanítja a helyzet. A német jegybank egy elemzésében arra figyelmeztetett, hogy az áremelkedés miatt nem biztos, hogy az elérhető bérleti díjak fedezik a lakásvásárlás költségeit. Németországban az a jellemző, hogy az emberek bérlakásban laknak, a saját tulajdonban lévő lakásban élők aránya viszonylag – például Magyarországhoz képest – alacsony. Hosszabb időtávon vizsgálva azonban fordulat figyelhető meg: 2006 és 2010 között a saját ingatlanban lakók aránya 41,6 százalékról 45,7 százalékra emelkedett. Szakértők a jelenséget a világgazdasági válságnak tulajdonítják, úgy vélik, a hagyományosan takarékos németek mindenekelőtt az euró jövőjét övező aggodalom és a válság következtében történelmi összehasonlításban igen alacsony hitelkamatok vonzása miatt fektetik pénzüket ingatlanba.
A városokban egyéb tényezők is felfelé nyomják az árakat. A több munkalehetőség hatására vidékről városba irányuló népességmozgás évszázados, és továbbra is jelentős tendenciája mellett a legújabb elem az egyszemélyes háztartások számának robbanásszerű növekedése. 2000 és 2010 között 13,9 millióról 16,3 millióra emelkedett ez egyedül élők száma a 82 milliós országban az Engel & Völkers ingatlanforgalmazó felmérése alapján. A cég szerint egyelőre nem látni, hogy az „elszinglisedés” folyamata mikor fordulhat meg, így egyelőre e tényező alapján is a kereslet további növekedésére lehet számítani – idézett az elemzésből a WAS.
A piaci buborék akkor pukkanhat ki, ha a kamatok emelkedni kezdenek, az amerikai vagy a spanyolországi ingatlanpiac összeomlásához hasonló folyamat azonban nem várható, mert Németországban az amerikai vagy a spanyol gyakorlathoz képest hosszabb távú hitelekkel és nagyobb önrész mellett finanszírozzák a lakásvásárlást. Ugyanakkor ha például a német államkötvény hozama a jelenlegi, nullához közelítő szintről elindul az 5 százalék felé, akkor az állampapír rögtön vonzóbb befektetés lesz, mint az ingatlan, ami az árcsökkenés irányába hat – idézett elemzőket a FAS. Más szakértők szerint egyelőre nincs ok aggodalomra, a legnagyobb német lakástakarék-pénztári szövetség, a 9 millió ügyféllel rendelkező LBS csoport például a honlapján közölt legutóbbi elemzésében rámutatott, hogy a használt lakások forgalma 2011-ben ugyan minden korábbinál magasabbra, 5,2 milliárd euróra emelkedett, az árak azonban még mindig a 2000-ben regisztrált szint alatt mozognak.

forrás: http://gazdasagiradio.hu/cikk/75793/

SFC kommentár: Önöknek az ingatlanpiac esetleges túlfűtöttségétől nem kell tartaniuk, hiszen az ingatlan portfólió korábban lett megvásárolva, és az említett ingatlanok már bérbeadásra kerültek.