Charles Munger, a Berkshire Hathaway alelnöke szerint a világ örülhet, hogy ilyen könnyedén megúszta a 2008-as globális pénzügyi válságot, hiszen a krízis előtt eluralkodó kapzsiság, az óriási hiteláttétek, a gazdasági kilátásokról szóló téveszmék, illetve a lakossági hitelállomány elképesztő növekedése alapján azt kaptuk, amit érdemeltünk, csak nem olyan súlyos büntetést, amelyet érdemeltünk.

A CNBC-nek interjút adó Munger szerint a központi bankok válaszreakciói korrektek voltak, a monetáris politika akkor hibázott, amikor a válságot megelőzően hagyta ennyire elszaladni a hitelezést. A válság kirobbanásáért felelőssé tehető személyek közül Alan Greenspan akkori Fed-elnök volt az egyetlen, aki azóta beismerte, hibázott.A Berkshire alelnöke szerint a növekedést ösztönző válságkezelés csak olyan országokban működhet, mint például Németország, vagy Japán, ahol a gazdaságpolitika támaszkodhat az emberek alapvető értékrendjére.

Az olyan országokban, mint például Görögország, ahol az emberek a könnyű életet keresik, nem akarnak dolgozni, csalnak és színlelnek a keynesiánus elveket hasznosító válságkezelés nem működik. Azoknál az országoknál, amelyek eljátszották hitelességüket, a költségvetés egyensúlyának rovására végrehajtott központi élénkítéssel nem lehet kezelni a válságot.

Munger szerint a helyzet megoldása közel sem tűnik olyan egyszerűnek most, mint 1929-ben, amikor a világot sújtó recesszióból megoldást kínáltak a kormányzati infrastrukturális beruházások, a Berkshire alelnöke szerint egy elhúzódó pangás várható a világgazdaságban. Ennek ellenére Munger nem hisz az aranyba menekülésről szónokolóknak. Szerinte “az aranyat jó ötlet volt bevarrni a ruha bélésébe az 1939-es Ausztriából a menekülő zsidó családok számára, de manapság civilizált ember nem vásárol aranyat, hanem termelő üzletekbe fekteti a pénzét”. Munger szerint a befektetéseknek nem arról kellene szólniuk, hogy kicselezzék a számítógépes kereskedési rendszereket és túljárjanak a piacok eszén, hanem, hogy hasznos termelő üzletekbe fektessék a megtakarításokat.